miércoles, 3 de noviembre de 2010

SOMNAMBULISME

Durant la classe d’avui dimecres s’ha tractat el tema del somnambulisme. Les persones que el pateixen tenen com “dues personalitats”, el seu cos executa accions mentre que la seva ment no n’és conscient.
És realment impactant i curiosa aquesta capacitat.

A continuació us presento un vídeo on s’explica el somnambulisme. A l’inici ens diu que tenim com “un interruptor intern en el tronc cerebral que paralitza el nostra cos, mentre dormim, i ens fa estar immòbils”.  Els sonàmbuls no el tenen. És possible que tingui un origen genètic (segons Manuel Aguilar Peral, pediatra) .

Algunes de les idees principals del vídeo són:
- El somnambulisme va lligat a la falta de son.
- Augmenta la xifra de persones que pateixen trastorns del son i es creu que seguiran en augment.
- S’està canviant la necessitat de dormir per la de treballar.
- Afecta a 1 de cada 10 adults i augmenta entre els nens. Es diu que un 20% dels nens caminen adormits en algun moment de la seva vida.

CAS 1:
- S’arrenca els elèctrodes del cap i no ho recorda, tot i que té clapes (ho va fer però no en va ser conscient, no li va fer mal).

CAS 2:
- Quan dorm, té pànic i busca alguna cosa que la reconforti, en el seu cas, el menjar.

És realment impactant, curiós i interessant aquesta “doble personalitat” que pateixen algunes persones. Com és possible que realitzin accions i no les recordin?

Per tant, val més que dormim les hores que necessitem; anirem descansats, rendirem més i no tindrem una doble vida durant la nit!

5 comentarios:

  1. Has triat un tema de gran interés per fer el post, Carina! Molt bona aportació!

    ResponderEliminar
  2. Carina!

    De tot el que has publicat, destaco això de que que el somnambulisme vagi lligat a la falta de son, precisament el somnàmbul s'aixeca del llit quan més necessitaria estar estirat descansant!.

    Jo recordo de petita que algun cop m'han aixecat del sofà adormida i m'han portat caminant al llit sense jo recordar-me'n al dia següent. Pot ser l'únic cop que he pogut fer quelcom semblant a un somnàmbul.

    Amb tot, tal com diu el vídeo cal dormir!!! Això m'ha quedat molt clar entre les classes i la teva entrada.

    Fins aviat!

    Míriam.

    ResponderEliminar
  3. També he trobat aquest vídeo i l'he trobat molt interessant!!!

    ResponderEliminar
  4. Carina,

    La teva aportació és fantàstica! He trobat molt interessant aquest video que has penjat. La veritat és que he quedat sorpresa de tot el que pot arribar a fer una persona quan està adormida i a l'altre dia no enrecordar-se de res.

    Jo he patit petits casos de quedar-me adormida al sofà i quan m'han volgut despertar posar-me a parlar sense saber què deia o venir fins al llit caminant totalment sense ser consicent del que feia. Tot i així, els casos exposats en el vídeo són molt més extrems.

    Un tema molt interessant. Bon cap de setmana!

    Cèlia

    ResponderEliminar
  5. Hola Carina!

    La veritat és que sempre he trobat interessant el tema del somnambulisme, ja que conec a gent que és somnàmbula i em fan patir molt quan he de dormir amb algun d'ells a la mateixa habitació...

    ResponderEliminar