jueves, 21 de octubre de 2010

PIRÀMIDE de MASLOW

La Piràmide de Maslow és una teoria sobre la motivació humana desenvolupada el 1943 per Abraham Maslow. Va formular una jerarquia de necessitats humanes , defensant que, a mesura que es van satisfent les necessitats bàsics, les persones en van tenint de més altres.


- La piràmide consta de 5 nivells, en alguns escrits més, i no sempre el nivell de base ha de ser el de primera necessitat. Aquest aspecte és important, i a les fonts on he buscat la informació, no s’esmentava.

¨       Necessitats fisiològiques bàsiques. Respirar, beure, menjar, dormir, etc.  
¨       Necessitats de la seguretat. Seguretat física, de treball, familiar, etc.
¨       Necessitats de acceptació social. Sentit de pertànyer a un grup, amistat, etc. Necessitats d’associació, participació i acceptació.
¨       Necessitats d’estima. Valoració d’un mateix amb relació a les altres persones.
¨       Necessitats d’autorealització de autorealització. Si arriba quan els altres nivells han estat assolits. És on es troba sentit a la vida, cosa que podem relacionar clarament amb la logoteràpia, dissenyada per Viktor Frankl i on es tracta la recerca de sentit de l’home. La majoria de la documentació que en trobem està centrada en els camps de concentració, ja que era jueu i, gràcies a trobar sentit a la seva vida dins els camps, se’n va sortir. Per tant, això ens mostra la importància de l’autorealització per tal de poder superar les diferents situacions de la vida amb èxit i superació.
Maslow va considerar realitzats un grup de personatges històrics entre els quals trobem Albert Einstein. En va estudiar les seves biografies i escrits i va arribar a la conclusió que eren persones amb aquestes característiques:
- Qualitats:
  • Diferenciaven la ficció de la realitat
  • S’afrontaven als problemes
  • Amb una percepció diferent dels significats i els objectius
- En les seves relacions amb altres éssers humans eren:
  • Amb necessitat de privacitat
  • Independents de la cultura i l’entorn dominant, es basaven en les seves experiències i judicis propis
  • No eren susceptibles a la pressió social
  • Amb sentit d’humor, acceptaven bromes d’ells mateixos
  • Bona acceptació d’ells mateixos i dels altres
  • Creatius i originals
  • Amb una certa tendència a viure amb més intensitat les experiències que la resta de la humanitat.
A continuació mostro un link d’un vídeo on es veuen aquestes necessitats aplicades a un cotxe. En el vídeo es mostren marques de cotxes relacionades amb un nivell econòmic alt. No hem de caure en l’error de pensar que només aquells que tinguin el suficient capital estaran autorealitzats i trobaran sentit a la seva vida.


Per acabar, us deixo amb un article on es reflexiona sobre la piràmide. A mi m’agradaria destacar-ne la següent frase, ja que es relaciona amb què els nivells es poden canviar d’ordre:
“Lo interesante consiste en reconocer el papel de estas necesidades en el camino del hombre hacia su realización y el estado de salud.

Colin Wilson ofrece un penetrante comentario al respecto: "La cuestión realmente revolucionaria aquí era que estas necesidades superiores son tan instintoides como las inferiores, y también son parte de los impulsos subconscientes del hombre".”


Fins aviat!

Carina Cullell.

5 comentarios:

  1. Cercant informació per pujar en el blog...he trobat el mateix anunci de Repsol i m'ha fet gràcia que parlés just del que vam fer la sessió del dimecres.

    Sí que és veritat que hi ha unes necessitats més importants que les altres (fisiològiques) però realment crec que sense la relació i la realització de totes elles no arribaríem a ser el que som!


    Interessant el tema.


    Sara

    ResponderEliminar
  2. Un apunt realment instructiu, Carina!

    ResponderEliminar
  3. "Lo interesante consiste en reconocer el papel de estas necesidades en el camino del hombre hacia su realización y el estado de salud."

    Hi afegiria:
    "Y no sols reconèixer aquestes necessitats sinó, també, saber-les satisfer de la manera adequada".

    ResponderEliminar
  4. Estic totalment d'acord amb la Miriam!

    Carina has fet una bona recerca. Considero que la teva aportació ens pot ser molt útil a tots.

    Fins dilluns!

    ResponderEliminar