martes, 16 de noviembre de 2010

FLUÏDESA I FELICITAT

FLUÏDESA I FELICITAT
 Característiques estat de fluïdesa
-         Feedback immediat a les pròpies accions: sabem que estem fent bé una tasca i no necessitem que ningú ens digui que allò està bé; ja ho sabem.
-         Les nostres habilitats estan ajustades al nivell del repte.
-         L’acció i la consciència estan unides.  
-         No tenim distraccions, només som conscients del que estem fent. No obstant, quan més difícil sigui la tasca a fer, tardem més temps per concentrar-nos a fer-la i ens és més fàcil distreure’ns.
-         No tenim por al fracàs. Estem massa involucrats a la tasca per tenir por d’aquest.
-         La consciencia d’un mateix disminueix degut a què estem tant involucrats en el que estem fent.
-         El sentit del temps es distorsiona. Pensem que ha passat poc temps i en realitat n’ha passat molt.
-         L’activitat és la finalitat d’ella mateixa.
à Segons aquest autor el secret de la felicitat és aprendre a obtenir la fluïdesa de casi tot el que fem, incloent el treball i les tasques domèstiques.
Fluïdesa i felicitat
La relació entre fluïdesa i felicitat és complexa ja que quan estem en l’estat de fluïdesa no sempre ens sentim feliços. Només quan sortim de l’estat és quan ens podem sentir feliços.
En aquest punt es pot enllaça la relació entre fluïdesa i drogues, violència, joc... ja que molta gent els troba com a únics desafiaments (recordem que l’estat de fluïdesa significa un repte que podem abordar amb les òptimes capacitats). No obstant, aquestes activitats poden produir plaer però no satisfacció i felicitat amb el transcurs del temps, ja que llavors deriven en addicció.

La relació entre la fluïdesa i la felicitat depèn de si l’activitat és complexa, si ens condueix a nous desafiaments i, d’aquesta manera, al creixement personal i cultural.
Finalment, l’article ens deixa amb algunes idees per aconseguir al felicitat. Ell les anomena relació entre creativitat i felicitat.
  • Trata de sorprenderte por algo cada día.
  • Trata de sorprender al menos a una persona cada día.
  • Escribe cada día qué te sorprendió y cómo sorprendiste a los otros.
  • Cuando algo te parezca interesante, síguelo.
  • Reconoce que si haces cualquier cosa bien ésta se vuelve placentera.
  • Para mantener el placer por algo incrementa su complejidad.
  • Deja tiempo para la reflexión y relajación.
  • Descubre qué te gusta y qué odias de la vida.
  • Comienza a hacer más de lo que te gusta y menos de lo que odias.
  • Descubre una forma de expresar lo que te mueve.
  • Mira los problemas desde todos los puntos de vista posibles.
  • Ten tantas ideas como sea posible.
  • Trata de producir ideas originales.

LA FELICIDAD ÉS UN “ESTADO DE FLUJO”
El vídeo ens transmet les següents idees:
o        Diferència treball temps lliure: en el treball no en sents lliure i per això vols marxar. Per aquest motiu Molta gent vol marxar lo abans possible del treball per anar a casa i, paradoxalment, quan arriben a casa, estan avorrits, deprimits... es tenen que distreure.
o        Per aquest motiu durant els caps de setmana no “es flueix”, s’és menys feliç. Això és perquè:
§         En el treball es tenen els objectius molt clars i es poden gestionar (cosa que provoca l’estat de fluïdesa), hi ha feedback (es pot veure com s’actua: exemple, el cap t’ho diu).
§         En el treball hi ha equilibri entre les capacitats i repte.
Així doncs, quan treballem i es genera l’estat de fluïdesa és quan som feliços, on hi ha la desitjada relació entre les nostres capacitats i el repte que volem assolir.


Espero que sigui útil i que s’hagi entès la relació entre felicitat i estat de fluïdesa.

6 comentarios:

  1. I tant que és útil, Carina! Paga la pena aprofundir en un tema tan important com el de la felicitat -relacionada amb les tasques quotidianes-!

    ResponderEliminar
  2. Bones Carina,
    Tema molt complexe aquest de la felicitat. És molt difícil trobar activitats o dissenyar tasques que ens portin a un estat de fluidesa... Però més complicat és fer-ho ignorant els requisits que calen. Ja tenim alguna cosa guanyada!

    ResponderEliminar
  3. Hola Carina!

    M'han cridat l'atenció les idees que ens donen per aconseguir la felicitat, tot relacionant-les amb la creativitat.
    Suposo que seria interessant portar a terme almenys algunes d'aquestes idees per comprovar si experimentem aquesta felicitat, i així arribar al que l'article anomena creixement personal.

    Fins aviat!

    ResponderEliminar
  4. Hola Carina,

    Un dels aspectes que m'ha semblat de gran interès sobre la teva aportació i que ja es va comentar a classe el darrer dia, és el fet que s'entra més en estat de fluïdesa entre setmana, és a dir, quan es treballa que no durant el cap de setmana. És una qüestió ben curiosa! Però, després de veure el documental a classe i tornar a veure el petit fragment de l'entrevista on se'n parla, considero que és normal que s'entri més en estat de fluïdesa entre setmana perquè com molt bé se'ns ha explicat, en el treball hi ha un equilibri entre les capacitats/competències de la persona i el repte (allò que es vol aconseguir), cosa que ens facilita entrar en estat de fluïdesa.

    En resum, m'ha estat molt útil el teu apunt per acabar d'entendre millor el per què entrem més en estat de fluïdesa entre setmana, que no durant el cap de setmana!

    Fins aviat Carina!

    ResponderEliminar
  5. Bones Carina, has fet una aportació molt interessant. He mirat el vídeo i ens aporta unes idees molt claus i que m'han cridat l'atenció. Ens ha parlat que el treball pot ser fàcil o difícil però que sempre és positiu perquè equilibrem les habilitats i les destreses amb el repte. El treball ens limita però ens fa sentir bé. Per tant és real que als caps de setmana som menys feliços.

    Molt interessant.
    Fins aviat!
    Espero estar aviat a classe.

    ResponderEliminar
  6. Bones Carina!
    Moltes gràcies per aquesta aportació tan interessant sobre la relació entre fluïdesa i felicitat. M'ha quedat més clar quins poden ser els estats de fluïdesa i m'ha conscienciat que en tinc molts a la meva vida; així doncs, també de felicitat! Sembla que l'objectiu màxim a la vida no és tant difícil d'aconseguir.

    ResponderEliminar