jueves, 25 de noviembre de 2010

AMNÈSIA

AMNÈSIA

Partint del vídeo vist ahir a classe, Clive Wearing és un antic director d’orquestra que va patir encefalitis al 1985, la qual li va causar greus lesions a d’hipocamp, produint-li 7 segons de memòria. Per tant, Clive Wearing pateix “amnesia anterógada” però també “anmesia retrogada”. 

Anem a explicar aquests dos termes:

“AMNESIA ANTERÓGADA”
“La amnesia anterógrada es un déficit de memoria selectivo que generalmente ocurre como consecuencia de un daño cerebral en el cual la persona presenta dificultades severas para almacenar la nueva información, al contrario, los recuerdos anteriores al daño se mantienen intactos.”

També podem dir que és “Trastorno del aprendizaje y de la memoria a corto plazo interesada en el registro de hechos nuevos o de hechos que sobrevienen después de acaecida la enfermedad o el traumatismo”.

Per entendre millor aquest concepte, i per veure que no és només el que pateix Clive, proposo la visualització d’aquest vídeo:

No obstant, en el cas de Clive Wearing ell no recorda aspectes passats abans de patir la malaltia. És a dir, recorda que té fills però no el seu nom. No recorda que era director d’orquestra (recordem l’escena a l’església). Només recorda qui és la seva dona. Tot el que li passa és com si li passés per primera vegada: “es la primera vez que veo un ser humano”, diu en el vídeo.

Per tant a més de patir amnèsia anterògada, Clive també pateix amnèsia retrògrada. 

AMNÈSIA RETRÒGADA

“Es la pérdida de memoria acerca de hechos que ocurrieron antes de la acción del agente etiológico. Es decir, que desde el momento de la lesión se pueden almacenar recuerdos, pero no se puede acceder a la información acumulada con anterioridad a la lesión”.
“Amnesia retrógrada es una forma de amnesia donde estará incapaz alguien recordar los acontecimientos que ocurrieron antes del inicio de la amnesia. El término se utiliza para categorizar patrones de síntomas, más bien que para indicar una causa particular o etiología. Amnesia retrógrada y a puede ocurrir junto en el mismo paciente, y comúnmente el resultado de daño a las regiones del cerebro asociadas lo más de cerca posible a episódico/memoria declarativa: el intermedio lóbulos temporales y especialmente hipocampo”.

Aquest segon tipus d’amnèsia, però, no el pateix del tot ja que, com he dit fa un parell de paràgrafs, Clive recorda que té fills (i sap que són fruit d’un altre matrimoni) però no en sap el nom. Per tant, recorda algunes coses de la seva vida passada però no totes, ni la gran part.

Jo, no he trobat cap vídeo per exemplificar aquest tipus d’amnèsia, a veure si algú en troba algun.
A les pàgines web que he posat només hi surt la definició, tret de la primera on es realitza una explicació molt interessant.

Espero que la meva informació us ajudi a entendre que li passava al Sr. Clive Wearing.

7 comentarios:

  1. Merci Carina!
    Amb l'ajuda del video hem pogut entendre i empatitzar amb aquests conceptes que ens expliques. Realment és un cas angoixant malgrat viure-ho des de la distància!

    ResponderEliminar
  2. Hola Carina!

    He trobat molt interessant tota la informació que has aportat sobre aquests dos tipus d'amnèsia.
    M'ha impactat molt el vídeo sobre l'amnèsia anterógada, per això he estat buscant vídeos sobre l'amnèsia retrògada.
    He trobat un vídeo sobre Luigi de Santi, un home que no té cap record de la seva vida abans dels 32 anys, per això, com afirma ell, als 32 anys va tornar a néixer. La particularitat d'aquest cas és que Luigi de Santi recorda els fets anteriors a l'amnèsia (sap, per exemple, jugar a futbol), però no té cap record en què hagi jugat a futbol abans dels 32 anys.

    Aquí us deixo l'enllaç:

    http://www.dailymotion.com/video/xfhqvl_amnesia-retrograda-aislada-luigi-de-santi_school

    Espero que us interessi. Fins aviat!

    ResponderEliminar
  3. Bones Carina,

    M'ha semblat molt interessant la teva aportació sobre aquests dos tipus d'amnèsia, l'anterògada i la retrògada. I, sobretot, el vídeo m'ha ajudat molt a entendre millor el concepte d'amnèsia anterògada.

    Fins aviat!

    ResponderEliminar
  4. Carina,

    Moguda per l'interès que em va provocar la visualització l'altre dia a classe sobre la història d'aquest home que tenia una memòria de set segons i veient que havies fet una entrada relacionada amb el tema m'he decidit informar-me a partir de tot el que has explicat i penso que has proporcionat una molt bona informació envers aquest tipus d'amnèsia. Una informació que m'ha ajudat a entendre una mica més la història que vam veure.

    Moltes gràcies!

    Cèlia

    ResponderEliminar
  5. Molt bona aportació, Carina! I la teva també, Marta!

    ResponderEliminar
  6. La teva entrada em fa pensar en la complexitat de l'amnesia, la podem explicar però no podrem entendre-la del tot, només aquell qui la pateix sap i sent realment en què suposa l'amnesia en si.

    ResponderEliminar
  7. Sembla mentida que en la nostra ment puguin passar aquestes coses. A mi també em va xocar molt el video d'aquell home que només tenia una memòria de set segons.

    ResponderEliminar