viernes, 3 de diciembre de 2010

INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL

INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL

Anomenem intel·ligència emocional la capacitat de controlar i regular els sentiments d’un mateix i dels altres, i utilitzar-los com a guia del pensament i de l’acció ( Salovey i Mayer 1990). És a dir, és la capacitat de comprendre les nostres emocions i conduir-les de tal manera que ens ajudin positivament en els nostres processos de pensament i en la nostra conducta.
La intel·ligència emocional inclou un grup d’habilitats que ens permeten relacionar-nos millor amb nosaltres mateixos, amb les persones que ens envolten i amb el nostre entorn.
El que podríem anomenar quocient emocional consta de cinc dominis o cinc conceptes:



Conceptes d’intel·ligència emocional

Autoconsciència: Significa ser conscient d’un mateix, és a dir, poder identificar els  estats interns, poder observar-los, com a observador independent. Està molt lligada a l’autoacceptació, el sentiment de sentir-nos bé amb nosaltres mateixos es transmet als altres i fa que aquests es sentin millor al nostra costat. Això és com una roda i fa que nosaltres encara ens sentim millor. 

Autoregulació: És el domini d’un mateix, la capacitat d’afrontar les emocions i  sentiments. No es tracta de reprimir o evitar els sentiments, sinó aprendre a mantenir l’equilibri entre les diferents emocions que experimentem. L’autodomini de les emocions és el component de la intel·ligència emocional que impedeix que siguem esclaus de les nostres emocions.

Automotivació: La capacitat de motivar-se un mateix, de controlar els nostres  impulsos, de demorar la gratificació, de regular els propis estats d’ànim per facilitar l’adaptació a l’entorn, per ser perseverants i fer front als contratemps. Poder actuar d’una manera més efectiva i eficaç.  Per exemple: Viktor Frankl i l’home en busca del sentit.

Empatia: La capacitat per comprendre els sentiments aliens es basa sobretot en la  consciència un mateix, ja que com més oberts estem a les nostres emocions, més gran serà la nostra destresa per comprendre les emocions dels altres. 

Habilitats socials: són les que ens permeten relacionar-nos amb els altres.



Aquests conceptes els podem relacionar amb la felicitat, ja que si els tenim tots o, en gran part, sabrem gestionar les nostres emocions; per tant, tindrem intel·ligència emocional.

La informació l’he extret del següent enllaç, un treball referit a intel·ligència emocional. Val la pena donar-hi un cop d’ull.

2 comentarios:

  1. Bones Carina!

    Aquest teu apunt m'ha semblat molt interessant. A més a més, penso que aquest tema de les emocions és molt important i moltes vegades mai se'n parla, és a dir, costa molt que la gent expressi les seves emocions a la resta.

    Carla García

    ResponderEliminar
  2. La Carla té tota la raó. Les emocions és un tema molt interessant que se sol tractar poc i penso que és molt important.
    Molt interessant l'entrada, Carina!

    ResponderEliminar